15 Şubat 2011 Salı

İnce Noktalar

Yeni renk forsing

Yukarıda, yeni renk deklare etmenin her oyuncu tarafından forsing olarak kabul edilmediği zikredilmişti. Gerçekte, Amerikadaki birçok oyuncunun kullandığı SAYC sisteminde, ilerletenin yeni renk deklare etmesi forsing değildir. Bazı konularda oyuncuların istedikleri alternatifi seçebileceklerini öğrenmiş olun: mutlak doğru veya yanlış yoktur. Bu da onlardan biridir.

Cue bid cevabı

Rakiplerin deklare ettiği bir rengi siz söylerseniz siz cue bid etmiş olursunuz. Kompetisyonlu sekanslarda cue bid, ortağınıza elinizin kuvvetli olduğunu belirtmek için kullanılır. Bu bölümde cue bidin limit tutuş veya daha iyi el gösterdiğini öğrendik. Yeni başlayanlar için, ilerleten zon olduğunu bildiği takdirde doğrudan zon deklare etmesini önerdik. Anlaşmış çiftler cue bidi daha teferrüatlı şekillerde kullanıyorlar. Böyle olsa bile, daima limit tutuş veya daha iyi el ifade eder. Briç terminolojisinde cue bid’in başka bir anlamı da vardır. Şilem araştırması için control göstermek için de kullanılır. Kontrol göstern cue bidler hakkında daha fazla bilgiyi “Oyun” kitabında bulacaksınız.

Sıçrayarak üste konuşmak

Kompetisyondaki deklarelerin hepsi bire- bir sekansında gerçekleşmez. Şu sekanslara bakın:

         Batı            Kuzey         Doğu          Güney
                            1♣              2♥
                                      Veya
         Batı            Kuzey         Doğu          Güney
         1♠               3♦

Bunlar blokatif konuşma denilen deklarelerdir. Blokatif konuşmalar, konuşma mesafesini daraltır ve rakiplerin en iyi fitlerini bulmalarını zorlaştırır. Blokatif konuşan ellerde kendi renginde löve alma potansiyeli yüksektir ama açış puanı yoktur. Blokatif konuşmalar altı, yedi veya sekiz kartlı renge dayanır. Blokatif konuşmalar hakkında “Oyun” kitabında daha fazla bilgi göreceksiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder