15 Şubat 2011 Salı

Oyun Prensipleri

Koz kontratı oynarken, diğer renklerdeki sağlam lövelerinizi çekmeden önce rakiplerin kozlarını temizlemek genellikle iyi fikirdir. Bu, rakiplerin küçük kozları ile sizin sağlam löveleriniz çakmalarını önlemek içindir. Ancak, daha önemli işiniz olunca koz çekmeyi ertelemeniz gereken durumlar olabilir.

Perdanları defos etmek

Şu elleri inceleyin:
         KUZEY (yer)       GÜNEY (deklaran)
         ♠ 6543                 ♠ RDV10987
         ♥ V743                ♥ A6
         ♦ D7                    ♦ 53
         ♣ ARD                ♣ 74

Farz edelim 4♠ oynuyorsunuz ve rakip ♥R atak etti. 10 löveye ihtiyacınız var ve sağlam lövelerinizi saymaya başlıyorsunuz. Dört sağlam löveniz var: ♥A ve ♣ARD. Pikte, rakibin asını çıkardıktan sonra altı ilave löve sağlayabilirsiniz.

Normal olarak, hemen pik oynamak iyi olurdu. “Perdanlarınızı erken kaybedin” prensibini uygulayacaktınız. Ama ♥A ile alıp ♠R oynarsanız ne oalcağına bir bakın. Rakipler ♠A ile alıp ♥D ve iki karo lövesi alarak kontratı batırırlar. Neyi yanlış yaptınız?

Alıcılarınızı sayarken, rakiplerin el tuttuğu takdirde alabileceği löveleri de saymalısınız. Yukarıdaki elde, ♥A çıktıktan sonra dört perdanınız vardır, bir pik, bir kör ve iki karo.

Bunu önelemk için bir şey yapabilir misiniz? Rakiplere el vermeden önce perdanlarınızdan birini elimine etmelisiniz. ♣ARD oynayıp elinizdeki perdanlardan birini (♥6, ♦5 veya ♦3) defos edebilirsiniz. Trefli alıcılarınızdan birine rakiplerin çakması riskine giriyorsunuz ama yapabileceğiniz başka bir şey yok. Eli vermeden önce perdanlarınızdan birini elimine etmelisiniz.

Perdanınızı defos ettikten sonra rakiplerin ♠A’ını çıkarmak emniyetli olur. Siz tekrar el tutmadan önce yalnız iki löve daha alabilirler. Siz sonra kalan löveleri kozlarla toplarsınız.

Koz kontratında, ihtiyacınız olan löveleri almadan, rakiplere el verecekseniz, daima elinizdeki (yerdeki değil) perdanları sayın. Çok fazla perdanınız varsa bunların bir veya daha fazlasını elimine etmenin yollarını arayın. Önceki bölimde gördüğümüz gibi bir metot, yere çaktırmaktır. Bu mümkün değilse perdanlarınızı yerin alıcılarına defos etmeyi denersiniz. Bu düşünceler, hemen kozları çekeceğinize veya daha önemli işiniz varsa erteleyeceğinize karar vermenizde yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder